Tyrkiske Delikatesser i matveien

Tyrkisk mat har mange interesserte på listen og Tyrkisk mat er svært allsidig og her finner man som regel store variasjoner innen kokekunsten i landet. Ettersom det Ottomanske riket bare vokste og vokste så ble de Tyrkiske mattradisjonene utformet sakte men sikkert og de som flyttet til Tyrkia fra utlandet brakte også med seg sine egne tradisjoner. Tyrkerne var nomader som reiste rundt mye og dette påvirket også mattradisjonene i landet. Tyrkias mangfoldighet viser seg i maten og denne mangfoldigheten kommer også av de store ulikhetene mellom de største Tyrkiske byene og de landlige områdene rundt byene. Til og med produksjonsmetodene var forskjellige. De bøndene som bodde på landet hadde en meget enkel og bondsk kost i matveien og denne kosten skilte seg sterkt fra den kosten de for eksempel hadde i Istanbul, som er en av storbyene her. Yoghurt og kebab derimot skyldes påvirkningen fra Sentral-Asia og mange typiske Tyrkiske retter inneholder grønnsaker, blant annet auberginer og paprika. Andre meget velbrukte ingredienser er løk, nøtter, rosiner og poteter. Området rundt Svartehavet har et særpreget og lokalt kjøkken med piggvar og mye fisk og skalldyr i sammenheng med grønnsaker og fisken blir ofte enten bakt i ovnen eller stekt med en god olivenolje i stekepanne. Kjøtt er for mange svært dyrt, derfor inneholder mange av hverdagsrettene bare små mengder av denne råvaren.

En av de aller mest populære matrettene i Tyrkia er den klassiske “Shish Kebab”. Denne består av grillede grønnsaker og kjøtt sammen som er stekt på spyd. Ris er en av de vanlige bestanddelene i det Tyrkiske kjøkkenet og det er også suppen og de klassiske små kjøttkakene som er godt krydret. Sammen med franskmennene og araberne blant annet er Tyrkerne meget velkjente for sine deilige og søte desserter som de gjerne nyter sammen med en kjempesterk kaffe på siden.

Favorittdrikken til Tyrkerne er en svært sterk svart te og mange av teplantasjene ligger helt Øst i landet langs Svartehavskysten. En av de andre svært populære drikkene i dette landet heter “Ayran” og dette er yoghurt blandet med vann og littegrann salt i. Brennevinet deres “Raki” er også populært både blant Tyrkerne selv og de mange turistene som kommer hit for å nyte Tyrkia i fulle drag både om våren og sommeren og høsten.

feather-magazine