Ingrid Espelid Hovig som matdronning i Norge

 

Ingrid Espelid Hovig er som en landsmoder i Norge å regne. Hun har skrevet mange kokebøker og vært mye på tv både på “God morgen Norge” og andre programmer for å lage mat og for å gjøre matlaging enklere og mer folkelig. Fortsatt blir hennes kokebøker brukt av både unge og godt voksne og i hennes kokebøker finnes det oppskrifter på sunn og god mat til hverdags og fest.

Ingrid Espelid Hovig sine kokebøker
Hele Norges forbilde innen matlaging og baking ble født i 1924 på Kleppestø sentralt på Askøy.

Hennes matlagingsprogram Fjernsynskjøkkenet (1965-1998) var svært populær. På grunn av hennes fremstående innsats innen matlaging og baking og siden hun har lært utallige nordmenn å lage mat fra fjernsynskjøkkenet på NRK ble hun hedret som ridder av 1. klasse av ST.Olavsorden i 1994. I tillegg så var hun så heldig å bli tildelt Gullrutens hederspris i 1999.

Ingrid Espelid Hovigs viktigste utgivelser om mat er :

  • Ingrid Espelid ber tilbords (1967)
  • Som ein dråpe i sand (1970)
  • Bli slank med et smil (1970)
  • Gyldendahls store kokebok (1979)
  • Mine beste kjøkkentips(1980)
  • Den rutete kokeboken(1982)
  • God mat=God ernæring (1984)
  • Velkommen til mitt kjøkken (1985)

Kokeboken hennes “Den rutete kokeboken” er å regne som en nasjonal bibel for matlaging og baking og veldig mange nordmenn har den hjemme. I denne finner man folkelige og gode matretter som innehar rene og naturlige ingredienser fra plante og dyreriket som de aller fleste har liggende i kjøleskapet sitt hjemme. Det beste med denne boken er imidlertid at oppskriftene er delt inn i oppskrifter på god og sunn mat til hverdags og god mat til fest og spesielle anledninger hvor man ønsker det beste av det beste og ikke skal spare på noe i prosessen. Ingrid Espelid Hovig sine verdier omkring mat gikk dreide seg stort sett omkring ideen om at man skal spise godt og sunt til hverdags og ikke minst ha et variert og balansert kosthold men at man selvsagt skulle kunne skeie ut og virkelig kose seg om man skulle feire noe helt spesielt eller om man skulle på fest. Disse verdiene formidlet hun veldig godt på TV og i bøkene sine og siden hun ble så synlig i media så er hun nok mye av grunnen til at mange nordmenn fortsett opprettholder en sunn og aktiv livsstil i hele landet. Dessuten så var hun en stor talskvinne for det norske konseptet “Matpakke” og viste ofte frem på TV hvordan man både kunne være økonomisk og i tillegg spise godt til lunsj både på skole og jobb om man lagde sin egen matpakke til hverdags med en minimal innsats.

Gift var hun også med Jan Inge Hovig som dessverre døde altfor tidlig i en alder av 57, bare en drøy uke etter bryllupet deres.

feather-magazine