En italiensk forrett til valentinskvelden

Valentinsdagen nærmer seg med stormskritt, og mange har allerede planene klare for seg og partneren. Hvis man synes at hjemmelaget mat er mer romantisk enn å spise ute, kan man velge mellom flere retter og desserter som passer godt for en romantisk kveld for to.

Hvilke retter retter kan man spise fra samme tallerken er for eksempel et godt spørsmål å ha i bakhodet når man lager valentinsdagens meny for partneren. Tankene går lett til italiensk mat når man tenker på stearinlys og rødvin, og mat fra Middelhavet gir mye inspirasjon til en anledning som valentinsdagen. Februar er en mørk og kald vintermåned og man kan velge mat som passer godt til årstiden også.

I anledning Valentinsdag bør blomster, kort og dekorasjoner stå klart på bordet. Forretten inntas rolig over en samtale og eventuell gaveutveksling med rødvin til. Et eksempel på en forrett som passer godt til et stevnemøte på vinterstid er en kremet gresskarsuppe. Siden gresskar tar lang tid å koke, gir det rom for å enten sette seg ned med glass vin og prate, eller lage hovedretten i rolig tempo. Dette er ingrediensene du trenger:

  • et halvt kilo gresskar uten frø
  • 1 halv aubergine
  • 3 tomater
  • 1 rød paprika
  • 2 rødløk
  • 3 hvitløksfedd
  • fersk timian
  • 5 spiseskjeer olivenolje
  • to spiseskjeer tomatpuré
  • en terning grønnsaksbuljong
  • 3 dl melk
  • 4 spiseskjeer pesto (kan kuttes)

Først må gresskaret og auberginen kuttes i terninger. Rødløk og hvitløk legges i en ildfast form sammen med bitene av gresskar og aubergine. Hell olivenolje over sammen med salt, pepper og timian. Når ovnen er varmet opp til 200 grader kan man sette den ildfaste formen inn og vente i en halvtime slik at gresskarbitene får en lysebrun farge. Mens man venter skjæres paprikaen i to og frøene skylles vekk. Tomatene må skrelles, og alt dette legges i en gryte sammen med grønnsaksbuljongen. Hell i vannet og sett til koking. Når tomaten og paprikaen er gjennomkokte og myke, heller man melken i gryten og rører om. Grønnsakene i den ildfaste formen tas ut av ovnen, og alt blandes i gryta på komfyren. Rør om mens det koker til alt er godt blandet. Smak og kjenn etter på om pesto er et godt tilskudd, eller om du foretrekker en mild og kremet smak. Hvis man virkelig ønsker og imponere på stevnemøte, kan man lage egen pesto helt fra bunnen av. Hvis man vil ha et enklere alternativ som også piffer opp suppa, er pinjekjerner kjempeenkelt og lekkert. Man kan steke hele pinjekjerner veldig raskt i varm olivenolje i en panne, og strø dette over suppa når den er servert. Uansett hvilken hovedrett som følger, vil man ha en god apetitt og mye plass i magen etter denne lette men varmende suppen.

feather-magazine