Hvor ofte bør du spise italiensk?

Nordmenn har ikke en godt innarbeidet mattradisjon og derfor tar vi inspirasjon fra mange andre land. Vi er jo både eksperter på mexicansk taco og spansk bacalao, og ofte spiser vi svenske kjøttboller. Det er spesielt til de store anledningene vi har bevart noe av vår matkultur, men ribbe og pinnekjøtt kan vi ikke spise hele året.

Italiensk mat er vi også godt kjent med, hvert fall med retter som pizza, spagetti og lasagne. Det er heller ikke rart at det italienske kjøkkenet passer oss bra. Det består av rikelig med grønnsaker, nydelig pasta av fullkorn og kjøtt og fisk som vi har stor produksjon av. Italienske ingredienser har så stor helseeffekt at det ikke er noe problem å spise hver dag. Men har du hørt om rød pesto, den gir måltidet en distinkt smak.

Hva er rød pesto

Vi er alle vant med den grønne pestoen. Men den røde varianten er det ikke alle som har et forhold til. Hvorfor skal vi innføre enda et italiensk kvalitetsprodukt i matlagingen? For det første er rød pesto kun rene basisvarer med stor næringseffekt. Det er tomater, basilikum og den anerkjente eddiken fra Modena, nemlig balsamicoeddik. Dette er en blanding med ugjæret druemos som har en velduftende aroma. Balsamico er beskyttet under EUs merkeordning for matvarer.

Hvorfor er rød pesto bra

Det er ikke bare på grunn av de rene ingrediensene at mange elsker rød pesto. Men det fungerer i så mange matretter også. Det kan være fyll på en pizza, saus i en pastarett, blanding til lasagnen eller pålegg på et smørbrød med ost. Dens mange bruksområder gjør at den bør ha en stor plass i det norske kjøkken.

Rød pesto konserveres i ett år på fat, noe som gjør at de utrolige smakene dukker opp. Noen fates i opp til 20 år også. De distinkte smakene dukker opp og gjør den svært anvendelig i mange retter.

Hvordan bruke rød pesto i norsk mat

Det første som slår oss er at rød pesto kan brukes som saus til kjøttkaker. Vi i redaksjonen testet nettopp dette, og den utrolige smaken som fylte munnene våres var forenlig med ekstase. Den passer utrolig godt med kokt potet og kjøttkaker i brun saus.

Det andre må være som marinade til både elgkjøtt og rødsprengt ørret. Vi vet at rød pesto gjerne blir brukt som marinade, på grunn av dens kvaliteter. Mange erstatter nemlig soyasaus med rød pesto for å gi en ny smak, et nytt uttrykk.

Så hvor ofte bør vi egentlig spise italiensk. Med alt de har å by på så vil vi gå for alle hverdager og helst hver helg!

feather-magazine