Gatemat – billige og gode smaksopplevelser

Taco, falafel og kebab. Dette en noen eksempler på gatemat fra forskjellige land. Gatemat er en generell betegnelse på raskt tilberedt mat man kan få kjøpt fra traller eller boder i gaten. Mange kan kvie seg for slik mat. Blir man ikke dårlig i magen? Nei, ikke nødvendigvis. Følger man Folkehelseinstituttets tips kan du lett forstå hva som er trygt å spise.

Blant turister blir dette mer og mer populært. Mat kjøpt på gaten er mye billigere enn på restaurant. Den kan faktisk smake bedre også! Gatemat er et spennende, og smakfullt, innblikk i lokale mattradisjoner. Disse byene har noe av verdens beste gatemat:

Bangkok, Thailand

Kongeriket sør-øst i Asia er et populært reisemål for nordmenn. Spesielt trekkes vi til de nydelige strendene og lave prisene. Et femstjerners hotell der koster ofte kun en brøkdel av et i Vesten. De fleste besøkende her unner seg ofte litt ekstra luksus. Men i Thailand kan det billigste også være det beste. Landet er nemlig på verdenstoppen av god gatemat.

Kokosmelk, sitrongress, nudler og ris er faste innslag i det thailandske kjøkken. Takket være et varmt, fuktig klima i landet kan du regne med at alle råvarer er lokale. Pad Thai- stekte risnudler- kan sies å være «smaken av Thailand». Så kjent er retten, at vi også kan få smakt den i Norge. Men man får ikke bedre Pad Thai enn den på gata i Bangkok. Her blir den tilberedt ferskt hver dag.

Istanbul, Tyrkia

Nattmat over all nattmat: Kebab. Den smaksrike kjøttretten er velkjent i Norge. Mest sannsynlig kom den til oss fra Tyskland. Der ble kebab kjent gjennom arbeidsinnvandring fra Tyrkia på 70-tallet. For kebabens røtter finnes i gatene i Istanbul. Forskjellige varianter av retten har eksistert i Midt-østen i flere århundrer. Men kebaben, som vi kjenner den, begynte sin popularitet i Istanbul på 1800-tallet. Et par hundre år senere serveres den fortsatt der.

Spesielt imponerende i Istanbul er de flotte markedene. De har et utrolig utvalg av krydder og nøtter. Det kan lønne seg å kjøpe et nytt par ecco sko før du drar. Her kan man lett rusle rundt i timesvis!

Hong Kong, Kina

Mat fra Hong Kong er ikke viden kjent i Norge. Men det burde kanskje være det? Gatemat er en viktig del av mattradisjonen i Hong Kong. Faktisk har noen av byens gatemat-boder mottatt Michelin-stjerner. Her tar de kvalitet og ferskhet på alvor! Blant byens mange attraksjoner er maten et punkt i seg selv. Noen av de meste kjente rettene er:

  • Dim-Sum
  • Bolaw Bao/«Ananas»-bolle
  • Eggevafler

Det meste av maten i byen kommer fra kantonesiske tradisjoner. Så den er ulik kinamaten vi kjenner her til lands. Perfekt for den som vil prøve noe nytt!

Mexico city, Mexico

Fredagstacoen har blitt en tradisjon her til lands. Enten man har myk lefse eller tacoskjell, hot eller mild saus. Alle liker det jo! Men Mexicos kjente matrett har forandret seg en del på turen over Atlanterhavet. Det er verdt en tur til tacoens hjemland, for å se hva det skal være. Er det annerledes? Veldig. Smaker det godt? Nydelig!

feather-magazine